Tortul toamnei
Blatul: Pornim cuptorul la 160 gr grade si ungem cu unt o tava cu diametrul de 22 cm. Intr-o cratita cu fundul gros punem ciocolata si untul si o dam la foc mic.Amestecam cafeaua instant in apa si o adaugam la ciocolata.Amestecam usor pana totul se combina si amestecul este topit,dupa care indepartam cratita de pe foc. Intr-un castron amestecam faina cu bicarbonatul,cele doua tipuri de zahar,cacaua si pudra de cuisoare. Intr-un alt vas batem usor cu un tel ouale cu iaurtul. Adaugam la faina amestecul de ciocolata ,apoi cel de oua,nucile,alunele,castanele si esenta de cuisoare.Omogenizam usor pana se combina toate,dupa care turnam amestecul in tava pregatita anterior. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 90 de minute ,sau pana blatul trece testul scobitorii si mijlocul este ferm la atingere.Scoatem tava din cuptor si o lasam sa se racesca pentru 5 minute dupa care scoatem blatul din tava ,il punem pe un gratar si il lasam sa se racesca bine de tot. Crema de ciocolata si castane: Intr-o craticioara punem frisca si o incalzim usor,dar fara a o lasa sa dea in clocot.Adaugam ciocolata (sau picaturile de ciocolata) si amestecam usor pana se topeste,apoi luam cratita de pe foc. Lasam sa se tempereze apoi o punem la rece pentru 2-3 ore.Dupa ce o scoatem de la rece,cu un mixer batem bine pana crema se face spuma si se intareste.Adaugam peste piureul de castane si omogenizam bine. Ansamblare: Taiem blatul in 3 felii,ungem fiecare foaie cu crema si apoi dam tortul la rece. Decor: Tortul il poate decora fiecare cum doreste,insa eu am sa va scriu cum am procedat pentru tortul din imagine,asa cum mi l-am dorit eu: Am amestecat pasta de zahar alba cu putin colorant negru pentru a-mi rezulta o culoare gri. Dupa ce tortul a stat la rece vreo 2 ore,l-am scos si l-am imbracat de jur imprejur in pasta de zahar pregatita anterior.I-am dat forma unui butoi din lemn. Cu o forma ascutita am facut cateva striatii care imite textura lemnului: Apoi cu o pensula cu cacao am pudrat ''butoiul'' ici colo pentru cateva contraste de culoare. Intr-o cratita am pus la caramelizat zaharul pana s-a topit si a devenit clar.In fiecare mar am infit o frigaruie mai lunga si apoi am scufundat fiecare mar in zahar. Atentie,lucrati cu grija,zaharul caramelizat este foarte fierbinte. Dupa ce tot marul a fost imbracat in zahar,am infipt frigaruile intr-o bucata de polistiren si le-am lasat pana cand zaharul s-a intarit. Am indepartat frigaruile si am asezat apoi merele in butoiul de lemn(tortul) gata pregatit. Am mai pus cate o frunzulita la mere si....ta-daaaa...gata tortul toamnei! Ne-a placut tare mult,a fost extraodinar de bun,mai ales ca eu sunt un maaaaare fan al nucii:-))) Pofta mare tuturor va doresc si vizionare placuta!
{{ item.title }} vezi | {{ item.title }} | {{ item.val }} {{ item.unit }} |