Tort de toamna cu arome fermecate
Mod de preparare: Pornim cuptorul la cea mai inalta treapta si il lasam sa se incalzeasca. Tapetam cu unt si faina o forma rotunda cu diametrul de 16 cm. Foile de blat: Batem bine ouale,laptele si esenta de vanilie cu un tel intr-un castron si punem apoi vasul deoparte. Punem in alt bol faina si o amestecam cu zaharul,praful de copt,sarea.Mixam amestecul cu mixerul cu tel rar la viteza mica,cam 15 secunde. Adaugam apoi untul,cate putin pe rand.Continuam sa mixam pana incorporam tot untul si amestecul incepe sa devina nisipos.Dupa ce am terminat de incorporat untul,mai mixam cam 30-40 de secunde. Adaugam apoi 2/3 din compozitia de oua si batem 5-10 secunde la viteza mica.Marim viteza la mediu si mai batem cam 1 minut pana compozitia devine spumoasa.Adaugam si restul compozitiei de oua si batem acum din nou la viteza mica ,cam 20-30 de secunde pana aluatul devine oarecum...fluid si incretit. Turnam o treime din compozitie in tava,o intindem uniform si dam tava la cuptor,la foc iute pana devine aurie si trece testul scobitorii...cam 10-15 minute. Scoatem apoi blatul din tava ,il punem pe un gratar si il lasam sa se raceasca.Repetam operatiunea inca de doua ori. Dupa ce s-au racit blaturile,le taiem in doua,in asa fel ne vor rezulta 6 foi. Crema de mere: Punem intr-o cratita merele curatate de cotor,coaja si taiate bucatele.Adaugam cuisoarele,scortisoara,batoanele de scortisoara,stelutele de anason,nucsoara,sarea,zaharul,coniacul apoi sucul de mere.Acoperim cratita si potrivim la foc mediu. Lasam sa fiarba si amestecam bine din cand in cand pana se dizolva zaharul ,apa scade si compozitia are aspectul unui gem. Luam de pe foc,indepartam condimentele intregi si lasam sa se tempereze cam 10-15 minute.Intre timp pregatim si gelatina conform instructiunilor de pe plic si apoi o adaugam la crema de mere.Omogenizam totul usor. Bezeaua: Punem intr-un bol pentru mixer albusurile cu sarea si le batem pana ne rezulta o spuma tare.Adaugam apoi zaharul praf ,cream of tartar,lichiorul si siropul de artar. Continuam sa batem bine la viteza mare cam 6-8 minute pana ne rezulta o spuma sclipitoare tare si ferma. Decor: Feliile de mere deshidratate le pregatim asa: Incalzim cuptorul foarte bine la 250 de grade. Spalam bine merele si le feliem foarte subtire.Le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt si cine doreste poate pudra deaspura pudra de scotisoara. Reducem focul la minim si punem tava in cuptor unde o lasam cam 5 minute.Urmarim mereu tava ca nu cumva sa se arda feliile de mere.Cand au inceput sa se onduleze si s-au uscat le scoatem,le asezam pe un gratar si le lasam sa stea intr-un loc aerisit pana in momentul servirii. Ansamblare: Pe fundul tavii in care am copt blaturile asezam o foaie,intindem deasupra crema de mere,asezam alta foaie,punem din nou umplutura si tot asa pana terminam toate foile si crema,dar ultimul strat sa fie foaie de blat. Imbracam in bezea tortul de mere si cu un pistol de gaz caramelizam usor glazura. Tortul este gata. Pana in momentul servirii dam tortul la rece,asa este cel mai bun:-))))
{{ item.title }} vezi | {{ item.title }} | {{ item.val }} {{ item.unit }} |