GEM DE ROSII CU MERE SI SCORTISOARA
Vom folosi mere care au un gust acrisor. Contin foarte multa pectina si de aceea se folosesc combinate in gemurile din fructe care sunt sarace in pectina. Spalam rosiile si le crestam in cruce, dupa care le scufundam intr-o oala cu apa clocotinda. Cand coaja rosiilor crapa le scoatem din apa si le trecem rapid printr-un jet de apa rece. Curatam rosiile de coaja, le taiem in jumatati si le curatam de samburi. Merele le curatam de coaja si de samburi si le taiem in bucatele mici. Amestecam cubuletele de rosie cu cele de mar si le stropim cu sucul proaspat al unei lamai. Intr-o cratita punem zaharul amestecat cu apa si cu sucul celeilalte lamai si lasam la foc mic pana se topeste zaharul si siropul incepe sa fiarba si atinge temperatura de 110 grade C. Adaugam in sirop mixul de mere si rosii, precum si batonul de scortisoara rupt in bucatele. Lasam gemul sa fiarba descoperit la foc mediu spre mic 30-45 minute. Apoi il pasam putin, ca pe piureul de cartofi, dupa care il punem inapoi in oala si il lasam sa se infierbante bine. Turnam gemul fierbinte in borcanele sterilizate (curate si complet uscate in cuptorul incins, la 100 grade C, pentru 20 de minute), inchidem si intoarcem borcanele pe capac. Lasam sa se raceasca bine si apoi depozitam borcanele in loc intunecat si uscat. Este foarte gustos. Din aceste ingrediente mi-au iesit 2 borcane de 314 ml si 2 borcane de 280 ml.
{{ item.title }} vezi | {{ item.title }} | {{ item.val }} {{ item.unit }} |